Klinički dokazano
potpuno povlačenje ili snažno
ublažavanje hemoroidalnih 
simptoma u preko 90% slučajeva

  Stefan Engelbrecht, Prim. dr. med. spec. gin.

Tijekom trudnoće tijelo svake žene prolazi kroz mnoge promjene. Jedna od tih promjena su hemoroidi u trećem tromjesečju trudnoće ili tijekom samog poroda. Prema nekim statistikama čak 75% trudnica i dojilja ima probleme s hemoroidima.

Postoji nekoliko razloga zašto se tijekom trudnoće hemoroidi češće javljaju. Maternica se širi i vrši pritisak na vene u zdjelici, te na donju šuplju venu (velika vena na desnoj strani tijela koja prima krv iz donjih ekstremiteta). To može usporavati povratak krvi iz donjeg dijela tijela što povećava pritisak na vene ispod razine maternice i uzrokuje da one postaju proširene i natečene.

Zatvor stolice, koji je u trudnoći prilično čest, te povećani napor pri obavljanju nužde u tom slučaju, također doprinose ispoljavanju ove tegobe. Uz to, povećanje razine progesterona tijekom trudnoće uzrokuje opuštanje stijenki vena te im na taj način olakšava oticanje – a također potpomaže zatvoru jer usporava kretanje tvari u probavnom traktu. Hemoroidi nastaju i zbog dugotrajnog sjedenja, neprimjerene ishrane, jakog fizičkog napora i dr.

Kako bi se ublažila bol i osjećaj neugode uzrokovane hemoroidima, korisne su mlake sjedeće kupke, koje suprotno uvriježenom mišljenju, koriste više nego kupke u hladnoj vodi ili primjena leda. Trudnica bi trebala riješiti problem zatvora stolice već u početku njegova pojavljivanja. Prehrana bi trebala biti bogata vitaminima i tekućinom, treba jesti puno voća i povrća i piti barem jednu i pol litru tekućine dnevno.

Također svaka trudnica bi trebala izbjegavati duža stajanja ili sjedenja jer na taj način može ili izbjeći ili smanjiti tegobe koje izazivaju hemoroidi. U slučaju da pokušaji prevencije i olakšanja problema ne pomognu ili se pojavi krvarenje, svaka trudnica bi se trebala savjetovati s liječnikom. Svako rektalno krvarenje liječnik bi trebao pregledati. Kod većine žena nastat će poboljšanje nakon poroda ako koriste gore opisane savjete.

Ako se hemoroidi još osjete i mjesecima nakon poroda, tada savjetujem korištenje Pilexa. Ono što izdvaja ovaj preparat, osim njegove iznimne učinkovitosti, jest njegov potpuno prirodan sastav, koji ekstenzivnim kliničkim ispitivanjima nije zabilježio nikakve nuspojave na organizam.

Rezultati kure s Pilexom dolaze brzo i dugotrajni su i zato ga redovito preporučujem svim ženama koje se suoče sa problemima koje izazivaju hemoroidi. Pilex kapsule se uzimaju oralno prije doručka sa vodom ili jogurtom– svaki dan po dvije u razdoblju od tjedan dana ili kod većih komplikacija u razdoblju od 10-14 dana.